Μοναξιά ή τιμωρία;

Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα που μας γεμίζει πικρία, κούραση και καμιά φορά φέρνει μαζί της και την απόγνωση...



Παρότι ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε, κάνει ολοένα και περισσότερα άτομα να αισθάνονται μοναξιά, πρόκειται για ένα θέμα που πολύ σπάνια κουβεντιάζεται.


Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέουμε τη μοναξιά με τη μοναχικότητα. Υπάρχουν πολλοί μοναχικοί άνθρωποι που είναι "ευχάριστοι" στην παρέα τους, αλλά επιλέγουν την απομόνωση, ενίοτε ως μέσω ανασυγκρότησης.
Υπάρχει όμως και μεγάλη μερίδα κόσμου που νιώθει μοναξιά στη σχέση του ή στο γάμο του. Εκεί έχει επέλθει η αποξένωση, η απομάκρυνση, η διαφορετικότητα και οι διαφορετικές ανάγκες του καθενός και δυστυχώς επειδή φοβόμαστε να προβούμε σε αλλαγή αντιμετωπίζουμε αρνητικά συναισθήματα που μας "σπρώχνουν" ακόμα πιο μακριά από τον σύντροφο μας.

Τι γίνεται όμως όταν η μοναξιά γίνεται ως επιλογή τιμωρίας και μόνοι μας δημιουργούμε στην ίδια μας την ύπαρξη αυτό το πρόβλημα;
Θα πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε πως ο άνθρωπος έχει γεννηθεί με ανάγκη τη συντροφικότητα, την αγάπη και την προσοχή. Το να αποκλείουμε τον εαυτό μας από αυτό του στερούμε την ψυχική υγεία. Ίσως τα προβλήματα της παιδικής μας ηλικίας να έχουν να κάνουν με αυτό, επειδή ακριβώς δεν μας αποδέχτηκαν και δεν μας αγάπησαν, συνεχίζουμε να ζούμε σε αυτό το φαύλο κύκλο.
Ίσως επειδή κάποια συναισθηματική επιλογή μας κόστισε, προστατευόμαστε με αυτόν τον τρόπο, υψώνοντας τα λεγόμενα τείχη προστασίας, αποκλείοντας έτσι κάθε χαρά της ζωής.

Για όποιον λόγο και να έχουμε επιλέξει τη μοναξιά θα πρέπει να ξέρουμε τι μας προσφέρει αυτό και αν τελικά, έχει ευεργετική επίδραση για τη ψυχική μας διάσταση!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αλλάζει ο άνθρωπος;

Τι κάνει ένα ζευγάρι ευτυχισμένο;